Tip van onze specialist; Optimale warmtewering

Ambiance screen, afgeschuinde cassette, wit frame, grijs doek, balkon

Slimme zonwering

‘De goedkoopste manier om je huis te verkoelen, is het gebruik van de juiste zonwering’

Waar moet ik op letten als ik zonwering ga aanschaffen? Moet ik rekening houden met de kleur van mijn doek? Plaats ik zonwering aan de buiten- of binnenkant van mijn huis? Dit zijn vragen die Eddy vaak te horen krijgt. Hij legt het uit: ‘Ik geef advies als iemand zijn of haar huis wil beschermen tegen oververhitting. Ik ga eerst kijken naar hoe het gebouw of de woning gesitueerd is en vooral waar je wil dat het beschermd wordt. Mensen denken vaak dat de zuidgevel van je huis het warmst is, maar de oost- en westgevel zorgen voor nog veel meer warmte binnenshuis. Warmte treedt namelijk het snelst toe tot je woning via de oost- en westkant. In het oosten en westen staat de zon laag, waardoor deze recht naar binnen schijnt.’ In de warmste maanden van het jaar krijg je daardoor veel opwarming in de woning.

Kleuradvies voor je zonnescherm

‘De kleur van je doek of screen is ontzettend belangrijk. Dit heeft met twee zaken te maken: warmtewering én zonwering. De kleur van je doek is bepalend voor beide doeleinden. Als we kijken naar warmtewering laat ik klanten vaak direct het verschil zien. Met een thermometer zie je de temperatuur stijgen op basis van een wit scherm. Ons advies is dan ook altijd: kies een donker scherm aan de buitenzijde van je woning. Met een donkere kleur krijg je minder lichttransmissie dan bij een lichte kleur. Als je een wit doek buiten hangt, komt er toch nog reflectie van het licht door je glas naar binnen. Daardoor kan de temperatuur alsnog hoog oplopen en kun je zelfs verbranden door de zon – heel zonwerend is het dus niet. Een donker doek absorbeert de UV straling, waardoor je minder reflectie naar binnen krijgt. Je wil ervoor zorgen dat je huis in de zomer verkoeld wordt en in de winter de zonnestralen meepakt om je woning te verwarmen. De goedkoopste manier van koelen is het gebruik van de juiste zonwering! Daarmee zorg je er automatisch voor dat de warmte buiten blijft. Je bespaart zo ontzettend veel en houd je energieverbruik laag. Op de lange termijn kom je veel voordeliger uit. Daar kan geen airco tegenop.’
Boven: donker doek. Onder: licht doek
Ambiance screen, grijs doek, met windvaste zip geleiding, doorkijk vanaf binnen
Een donker doek geeft beter doorzicht
Ambiance screen, beige doek
Een licht doek laat meer licht door

Bespaar energie

‘Wat wil je bereiken met de aanschaf van zonwering? Dat is de belangrijkste vraag om antwoord op te geven. De een wil er gewoon onder kunnen zitten en vindt het verder prima, de ander woont al 20 jaar in hetzelfde huis en vindt het nu opeens te warm. Dit valt te wijten aan de klimaatverandering: elk jaar wordt het warmer. Energiebesparing is een essentieel onderdeel bij de aanschaf van zonwering. Vaak weten mensen niet dat je ook in de winter energie bespaart met het product dat je aanschaft. Met de branchevereniging hebben wij een energieprestatie indicator ontwikkeld. Daarmee kun je een energiecheck doen. De uitkomst hiervan vertelt je welk product een héél jaar lang voor jou het grootste voordeel heeft. Een rolluik bijvoorbeeld; in de winter bespaar je energie door de warmte binnen te houden en in de zomer juist andersom. Met die check kijken we wat een rolluik of ander product op jaarbasis doet en of je misschien beter een combinatie van verschillende producten aan kunt schaffen. We weren niet alleen de warmte in de zomer, in de winter houden we de kou buiten. En zo bespaar je energie.’

Zorg voor minder warmtetoetreding

Warmtetoetreding is op dit moment een actueel onderwerp. Hoe speelt een Smart Solar Shading Advisor hierop in? ‘Ik zie vaak dat het te warm wordt in huizen die heel goed geïsoleerd zijn. Op het moment dat de warmte naar binnen komt door de zon, kan deze niet meer naar buiten. Alles is zó goed geïsoleerd dat de UV straling die door het glas naar binnen komt, zorgt voor oververhitting. Er zitten natuurlijk geen grote kieren en gaten in je woning. Overdag zet je je ramen niet open als het 30 graden is, maar pas ’s avonds als de zon verdwenen is. De beste oplossing om warmtetoetreding in je woning tegen te gaan is om vanaf de ochtend je zonwering naar beneden te doen en je ramen dicht te houden. Zo kun je ’s avonds mechanisch ventileren en je woning laten doorwaaien. Dat is absoluut de beste combinatie en het werkt!’ Ambiance werkt inmiddels met veel gecertificeerde Smart Solar Shading Advisors die je vakkundig kunnen adviseren op het gebied van warmtewering. Een gebouw verwarmen kost minder dan een gebouw koelen, zonwering de goedkoopste manier van koelen omdat je opwarming tegen gaat. Neem contact op met Ambiance voor meer informatie!

Nooit vergeten om je zonwering op tijd naar beneden te doen? Dat doe je met slimme bediening!

Lees de blog over slimme bediening

Auteur

Eddy Hillebrand

Eddy Hillebrand

Eddy Hillebrand is Smart Solar Shading Advisor. Een hele mond vol, maar wat houdt dat precies in? Het gaat voornamelijk over het advies geven van klanten met betrekking tot de aanschaf van de juiste zonwering. Daar komt van alles bij kijken zoals de kleurkeuze van een doek, energiebesparing waar mogelijk en het zoeken naar slimme, duurzame oplossingen. Eddy heeft twee Ambiance vestigingen en ruim 20 jaar ervaring met zonwering. Sinds 2018 is hij ook voorzitter van Romazo, de branchevereniging van de zonweringsbranche die de laatste jaren hard heeft gewerkt om ‘slimme zonwering’ op de kaart te zetten.