Tip van onze specialist: wat je moet weten over screens

Ambiance screen, grijs doek, zwart frame, met windvaste zip geleiding

Stijlvol, subtiel en bij uitstek geschikt als warmtewering.

De laatste jaren is de screen één van de meest verkochte zonweringsproducten en dat is niet zo gek. Het Nederlandse weer wordt steeds warmer en huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Met andere woorden: als de warmte eenmaal binnen is, blijft het binnen. De behoefte om warmte buiten te houden wordt steeds groter.

Screens doseren het binnenkomend licht en zijn bij uitstek geschikt voor warmtewering. Een screen wordt namelijk aan de buitenkant over het volledige raam geplaatst. De constructie van een screen is simpel, effectief én duurzaam: een cassette, twee geleiders en een doek. Het slanke ontwerp maakt screens bovendien zeer subtiel en stijlvol. Echter of je uiteindelijk de perfecte screen hebt dat aansluit op je wensen en je (woon)situatie hangt af van een aantal keuzes die je maakt. In deze blog van Jacoliem Dekker-Bos, eigenaresse van Ambiance Sunreflex uit Hoevelaken, lees je hoe je het perfecte screen kiest!

Waar komt de warmte binnen?

Bij warmtewering denk je al snel aan de zuidgevel. Verstandig! De zon staat immers een groot deel van de dag op deze kant van je woning gericht. Desondanks is dit niet de plek waar je huis het snelst opwarmt. Warmte treedt namelijk het snelst toe tot de woning via de oost- en westkant. In het oosten en westen staat de zon laag, waardoor deze recht naar binnen schijnt. Wil je optimaal warmte weren met screens? Dan is het ook verstandig om aan de oost- en westkant screens te plaatsen.

Ambiance screen, grijs doek, met windvaste zip geleiding, doorkijk vanaf binnen

Visueel comfort

Onze screens weren niet alleen warmte, ze filteren ook het binnenkomende licht. Een donker doek absorbeert meer licht dan een licht doek en wordt ook een stuk minder warm. En je denkt nu misschien: een donker doek, maar dan kan ik niet meer van het uitzicht genieten! Niets is minder waar. In tegenstelling tot lichte doeken weren donkere doeken meer warmte én bieden ze beter behoud van het zicht naar buiten. Het beste van twee werelden dus. Visueel comfort noemen we dat.

Openheidsfactor

Niet alleen de kleur van het doek, maar ook de zogenoemde openheidsfactor is van invloed op de doorkijk en lichtinval. Ook al heb je twee doeken van exact dezelfde kleur, kan de openheidsfactor tussen de doeken verschillen. Door een doek met een factor van 1% zie je minder dan met een factor van 5%. Op de getoonde afbeelding hebben beide doeken dezelfde kleur, maar het linker doek heeft een lagere openheidsfactor. Door te variëren in de openheidsfactor van doeken kan je het doorzicht en de lichtinval reguleren. 

Auteur

Chantal Hop - van Asselt

Chantal Hop - van Asselt

Chantal is al jaren werkzaam bij Ambiance Harderwijk en kent de zonweringsproducten van Ambiance van binnen en buiten. Met haar passie voor het buitenleven weet zij exact welke producten het beste geschikt zijn voor jouw situatie.