Ambiance adviseert: Het effect van verschillende kleuren zonwering en raamdecoratie

Natuurlijk wil je dat de zonwering en raamdecoratie die je uitkiest past bij jouw woning en interieur, maar stijl en uitstraling is niet het enige waar je op zou moeten letten. Vergeet niet dat kleur een belangrijke functie heeft voor warmtewering. Zo werken donkere kleuren bijvoorbeeld beter voor buitenzonwering.

Wat levert zonwering en raamdecoratie op?

Onze Ambiance adviseurs maken een onderscheid tussen de esthetische kant van zonwering en de warmtewerende kant. Veel mensen komen de showroom binnen met de vraag hoe ze oververhitting het beste kunnen voorkomen. En dan het liefst met een product wat past bij de uitstraling van de woning, zonder dat er een grote kast aan de gevel wordt geplaatst.

Het plaatsen van zonwering en raamdecoratie is ook een duurzame beslissing. Met de juiste combinatie van zonwering en raamdecoratie kun je namelijk veel besparen op de energiekosten.

Welke kleur zonwering voor de beste warmtewering?

‘Donkere kleuren werken als een barricade terwijl lichte doeken meer verdeling geven aan het zonlicht.’

Om het maximale uit je buitenzonwering te halen raden we je aan om voor een donkere kleur te kiezen. De absorptiewaarde van donkere kleuren is hoog en vangt daardoor meer zonnestralen op. En de wind buiten voert de warmte weer af voordat het de ruimte binnenkomt. Om het effect te vergroten maken we al onze zonwering en raamdecoratie standaard op maat. En om te voorkomen dat jouw huid verbrandt onder een licht zonnescherm of textieldak kies je bij ons voor een doek met UV beschermende laag.

Twee ambiance zonnescherm, knikarmscherm aan uitbouw, RAL 9010 wit met donker grijs gestreept doek, elektrische bediening
Luxaflex screen, blauw doek, antraciet frame, wit ronde cassette, met windvaste zip geleiding

Donkere zonwering komt als beste uit de test

Zwart heeft de hoogste absorptiewaarde en UV beschermingsfactor en is het meest geschikt voor zonneschermen. Omdat donkere buitenzonwering de warmte absorbeert komt er minder straling direct op je terras en raam. Dit zorgt voor minder opwarming en zo zit je veiliger op jouw terras.

Het effect van lichte raamdecoratie

Lichte doeken filteren het zonlicht. Door de reflecterende werking neemt het weinig warmte op voordat het oppervlakken in de woning raakt. Binnenshuis wil je juist geen warmte-absorberende kleuren als raamdecoratie. Lichte kleuren zoals wit, beige en licht grijs laten met een hoge transmissiewaarde UV straling door maar zorgen wel voor privacy. 

Wil je de verschillende modellen en doeken in het echt ervaren? Maak een afspraak in een van onze showrooms voor een adviesgesprek!

Betrouwbare neutrale kleuren

Aardse kleuren zoals beige, taupe en bruin werken kalmerend, de ideale setting voor een rustgevende avond na een lange dag. Grijs is tijdloos en praktisch, vooral een donkere grijstint.

Tip! Voor variatie ga je voor een tijdloos krijtstreep motief.

Pergola zonwering, textieldak, grijs aluminium constructie, beige doek, verzwaarde staanders, dakterras

Energieke kleuren

Breng het lentegevoel in huis met verfrissende kleuren zoals geel en oranje. De vrolijke raambekleding Duette® Shades van Luxaflex® geeft je een optimistisch gevoel. Style het met nieuwe kussenhoezen en geurige bloemen, zo voelt elk seizoen als een verademing!

Unidoek of toch een patroon?

Ga voor jezelf na wat je het belangrijkste vindt. Het komt telkens neer op een kwestie van smaak. Bij moderne woningen staat één kleur vaak beter. Heb je een jaren 30 woning en spreekt een nautisch thema je wel aan? Een (licht) blauw-witte blokstreep doet denken aan een mediterrane stad. Wanneer je kiest voor een blokstreep met donker navy blauw creëert dit een luxueuze uitstraling én warmtewering. Een gestreept doek komt goed tot z’n recht bij markiezen.

We geven je graag advies over hoe je maximale warmtewering en dus energiebesparing kunt realiseren met zonwering en raamdecoratie. Neem contact op met een Ambiance vestiging bij jou in de buurt.

Maak een afspraak

Interieur moodboard, zonwering, trends 2023, Ambiance Pinterest
Geplaatst op 30 mei 2022