Tip van onze specialist; wat je moet weten over screens

Ambiance screen, grijs doek, zwart frame, met windvaste zip geleiding

Stijlvol, subtiel en bij uitstek geschikt als warmtewering.

De laatste jaren zijn screens een van de meest verkochte zonweringsproducten. Dat is niet gek. Het Nederlandse weer wordt steeds warmer en huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Met andere woorden: als de warmte eenmaal binnen is, blijft het binnen. De behoefte om warmte buiten te houden wordt steeds groter.

Screens doseren het binnenkomend licht en zijn bij uitstek geschikt voor warmtewering. Een screen wordt namelijk aan de buitenkant over het volledige raam geplaatst. De constructie van een screen is simpel, effectief én duurzaam: een cassette, twee geleiders en een doek. Het slanke ontwerp maakt screens bovendien zeer subtiel en stijlvol. Echter of je uiteindelijk het perfecte screen hebt dat aansluit op je wensen en je (woon)situatie hangt af van een aantal keuzes die je maakt.  In deze blog van Daniëlle van Lieshout, eigenaresse van Ambiance Avalon uit Eindhoven, lees je hoe je het perfecte screen kiest!

Waar komt de warmte binnen

Voor warmtewering denk je al snel aan de zuidgevel. Verstandig! De zon staat immers een groot deel van de dag op deze kant van je woning gericht. Desondanks is dit niet de plek waar je huis het snelst opwarmt. Warmte treedt namelijk het snelst toe tot de woning via de oost- en westkant. In het oosten en westen staat de zon laag, waardoor deze recht naar binnen schijnt. Wil je optimaal warmte weren met screens? Dan is het verstandig om ook aan deze zijdes screens te plaatsen.

Ambiance screen, grijs doek, met windvaste zip geleiding, doorkijk vanaf binnen

Visueel comfort

Onze screens weren niet alleen warmte, ze filteren ook het binnenkomende licht. Hoe donkerder het doek, hoe meer licht er gefilterd wordt. Een licht doek kan alsnog behoorlijk worden als de zon er op staat. Je denkt misschien: een donker doek, dan kan ik niet meer van het uitzicht genieten! Niets is minder waar. In tegenstelling tot lichte doeken weren donkere doeken meer warmte én bieden ze beter behoud van het zicht naar buiten. Het beste van twee werelden dus. Visueel comfort noemen we dat.

Openheidsfactor

Niet alleen de kleur van het doek, maar ook de zogenoemde openheidsfactor is van invloed op de doorkijk en lichtinval. Ook al heb je twee doeken van exact dezelfde kleur, kan de openheidsfactor tussen de doeken verschillen. Op de getoonde afbeelding hebben beide doeken dezelfde kleur, maar het linker doek heeft een lagere openheidsfactor. Door te variëren in de openheidsfactor van doeken kan je het doorzicht en de lichtinval reguleren. 

Auteur

Jacoliem Dekker-Bos

Jacoliem Dekker-Bos

Als eigenaresse van Ambiance Sunreflex (Hoevelaken) heeft Jacoliem jarenlang ervaring in het persoonlijk adviseren van klanten. Jacoliem heeft een passie voor het buitenleven, maar als Smart Solar Shading Advisor weet ze ook exact hoe je je huis koel houdt!