Zonwering, welke kleur kies je?

Luxaflex Outdoor zonnescherm, knikarmscherm Fiora Compact, 2 kleuren grijs gestreept doek, zwart frame

Een feloranje zonnescherm bij oma in de tuin, het is voor veel mensen een bekend beeld. Maar tegenwoordig kan er zoveel meer. Ga je voor donker of licht? Een effen doek of misschien wel met een gezellig patroon? Het kan allemaal! Wist je trouwens dat de kleur van je zonwering een grote invloed heeft op zijn effectiviteit? In deze blog vertellen we er alles over.

Zonnestralen

Voordat we ons focussen op de kleurmogelijkheden van zonwering is het goed om te weten wat er nou eigenlijk gebeurt wanneer er zonnestralen op zonwering vallen. We vatten het voor je samen in drie punten:

  • Een deel van de zonnestralen zal door het doek worden doorgelaten en je woning binnenkomen. We noemen dit de transmissiewaarde. Dit zorgt voor de warmte in huis.
  • Een tweede deel van de zonnestralen wordt door de zonwering gereflecteerd. Dit noemen we de reflectiewaarde. Deze stralen komen je woning niet binnen.
  • Tot slot zal de zonwering een deel van de zonnestralen absorberen. Dit noemen we de absorptiewaarde. Ook deze stralen komen je woning niet binnen.

De percentages van deze waardes zijn afhankelijk van het materiaal en de kleur van het zonweringdoek. Zo zal een wit doek meer zonlicht reflecteren maar minder absorberen waar een zwart doek juist meer zonlicht absorbeert en minder reflecteert. Bij een wit doek komt ook meer licht door de vezels (transmissie) en dat zorgt ervoor dat er meer licht en warmte binnenkomt. Vandaar dat er bij donkere zonwering minder warmte ‘overblijft’ om jouw woning binnen te dringen.

Ambiance uitvalscherm Arcos, cassette wit, grijs doek
Luxaflex Outdoor zonnescherm, knikarmscherm Fiora Grande, zwart doek uni, zwarte cassette

Donker of licht?

Nu vraag je je misschien af, welke kleur zonwering is geschikt voor mijn woning? Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt. Iedere kleur is namelijk op een andere manier effectief. Voor buitenzonwering raden we vaak donkere kleuren doek aan. Deze laten minder licht door waardoor er minder straling binnenkomt en de zonwering dus een beter effect heeft.

Beschermen of smeren?

Wist je dat een zonnescherm je ook beschermt tegen uv-straling? Het beschermingsniveau is ook per kleur verschillend. Lichte kleuren laten meer uv-straling door dan donkere kleuren. Donkere kleuren weren de uv-stralen zelfs even goed als een zonnebrandcrème! Een enorme plus op het gebied van veiligheid.

Markilux zonnescherm, knikarmscherm MX-1, cassette antraciet, groen gestreept doek
Markilux zonnescherm, knikarmscherm M970, cassette antraciet, rood doek

Dit is jouw kleur!

Natuurlijk is het ook belangrijk te kijken welke kleur zonwering bij de rest van je woning past. We raden aan om bij buitenzonwering goed te kijken naar de stijl van je huis, steengebruik en de kleur van de kozijnen. Raamdecoratie komt het best tot zijn recht als het past bij jouw stijl. Houd daarbij rekening met jouw meubels, kleuren van de muren en de sfeer in jouw woning.

Twijfel je over welke kleuren bij jou passen? Met meer dan 200 kleuren in ons assortiment is er altijd wel een kleur bij die bij jouw woning past! In onze showrooms kunnen we je meer laten zien en vertellen over de mogelijkheden in kleur, materiaal en dessins. Wij verwelkomen je graag!

Ambiance screen, afgeschuinde cassette, wit frame, grijs doek, balkon
Ambiance screen, beige doek, doorkijk vanaf binnen