Jouw zonwering: schoonmaken of toch vervangen?

Als je een zonweringsproduct koopt, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Om je zonwering in goede conditie te houden is de juiste verzorging nodig op het juiste moment in het jaar. We raden je aan om minimaal één keer in de drie jaar een grote onderhoudsbeurt te geven aan je zonnescherm, maar jaarlijks is nog beter! In deze inspiratieblog geven we je tips om zelf te bepalen wanneer welke soort van onderhoud nodig is, lees je mee?

Wanneer onderhoud plegen?

In de lente houden we massaal de grote schoonmaak, de tuin, het interieur en de schuur, alles wordt aangepakt. Voor buitenzonwering zijn december en januari de uitgelezen maanden om onderhoud te plegen. De zonuren zijn tijdens deze maanden het laagst, waardoor je ook meteen kunt beginnen met het reinigen van je zonwering. Zo weet je zeker dat je op tijd klaar bent voordat het seizoen begint en je geen zonnestraal hoeft te missen.

Technisch onderhoud en Ambiance

Net zoals je auto, heeft ook je zonwering regelmatig onderhoud nodig. Bij Ambiance geven we graag advies over hoe je maximaal van je zonwering kunt blijven genieten. Het technisch onderhoud vanuit Ambiance bestaat uit het smeren van de bewegende delen, het afstellen van de motor en het afstellen van de zonwering. Ook het controleren en afstellen van de bevestigingspunten komt aan bod. Daarnaast signaleren we slijtage en plegen we preventief onderhoud. Maak een afspraak met Ambiance en wij zorgen dat er een monteur langskomt om alle stappen te doorlopen. Zo blijft je zonwering in een goede technische conditie!

Pergola zonwering, textieldak, grijs aluminium constructie, beige doek, verzwaarde staanders, dakterras

Het frame en doek zijn nog mooi, vervangen is niet nodig

Een zonwering bestaat uit verschillende onderdelen die elk een ander onderhoud nodig hebben. Heb je onderdelen van gelakt of gemoffeld aluminium, dan kan je het beste met warm water schoonmaken en droogwrijven met een doek. Voor het beste resultaat kan je een frame in de was zetten, net als je auto, zo hecht het vuil minder snel en geniet je ook langer van je zonwering. Draaiende onderdelen spuit je in met een vetvrij smeermiddel. Zand en vuil wat anders blijft plakken brengt schade toe aan het frame. Onze zonweringsdoeken zijn van uitstekende kwaliteit en voorzien van een speciale behandeling. Die zorgt ervoor dat je doek beschermd is tegen diverse soorten vuil: stof, groendeeltjes, plantensappen, insecten en vet. Ook voorkomt deze behandeling schimmelvorming. Zie je een vlek zitten op het doek van je zonnescherm? Dan kun je het doek het beste droog borstelen. Is dit niet voldoende om je doek schoon te krijgen, gebruik dan Tex’Active clean, daarmee geef je een diepe reiniging.. Vermijd wel het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, groene zeep of een hogedrukspuit. Als je Tex’Active clean hebt gebruikt, is het de bedoeling dat je het scherm in de open lucht laat drogen voor het beste resultaat. Ook is het goed om te weten dat het doek daarna opnieuw moet worden behandeld om het weer waterdicht te maken.

De reiniging van een screendoek is heel gemakkelijk. De meeste screendoeken zijn geweven uit glasvezel-en polyestergarens. Mocht het doek vies worden is het eenvoudig te reinigen met een vochtige doek of een borsteltje.

Advies: Onze doeken zijn speciaal behandeld. Deze laag gaat eraf als je de doeken in de wasmachine reinigt. Ook de hogedrukreiniger maakt schade aan de doeken. Ze loopt het risico de beschermlaag te verwijderen waardoor de naden niet meer waterdicht zijn.

Het frame is nog goed, het doek is slecht van staat, wat nu?

Na flink wat jaren trouwe dienst kan het doek van de zonwering beschadigd en verweerd raken. Zelfs als je de zonwering niet elke dag gebruikt loopt het doek, vaak onder invloed van het wisselende Nederlandse weer, schade op. De verwering van het doek oogt ontsierend, je ziet wat slijtplekken aan de randen of de stiknaden laten gedeeltelijk los. Dan is het tijd om het doek te vervangen. In de meeste gevallen zijn de armen, de oprolbuis en de voorlijst van het zonnescherm nog in goede staat. Het vervangen van het zonneschermdoek is doorgaans geen tijdrovende klus. Zo bespaar je geld en kan je kiezen voor een nieuw design. Streepjes of effen, aan jou de keuze!

Ambiance screen, vierkante cassette, grijze frame, grijs doek

Advies: Bij regen kun je het zonnescherm beter inschuiven, mits het doek nog niet nat is geworden. Moderne zonweringstof heeft waterafstotende eigenschappen. Vanaf een hoek van 14 graden van het zonnescherm loopt het regenwater goed weg. Toch is het niet goed voor het doek wanneer het lang vochtig blijft. Als het doek nat word ingeschoven, dan kan het weefsel niet drogen. Zorg daarom altijd dat je doek droog is voordat je hem inschuift. Zo behoud je langer plezier van jouw doek.

Als het tijd is voor jouw nieuwe zonwering!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die zonwering en raamdecoratie jouw woning het hele jaar door kunnen bieden? Bekijk onze moodboards op Pinterest en doe inspiratie op voor je eigen interieur. Heb je behoefte aan vrijblijvend advies van onze eigen Ambiance adviseurs? Kom dan langs in een van onze showrooms!

Maak een afspraak

Interieur moodboard, zonwering, trends 2023, Ambiance Pinterest
Geplaatst op 6 oktober 2022