Wat is BENG en hoe kan zonwering hierbij helpen?

Ambiance rolluik, ronde kast wit, wit geëxtrudeerd aluminium lamellen

Sinds 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw, voldoen aan de BENG-eisen. Maar wat is dit nou precies en hoe kan zonwering hierbij helpen? Met de BENG (bijna-energieneutraal gebouw) wordt de energiepresentatie van jouw nieuwe woning of utiliteitsbouw gemeten. De overheid eist namelijk dat alle gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal moeten zijn, een gevolg van het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Wat zijn de BENG-indicatoren?

Om te voldoen aan een BENG normering moet je rekening houden met de volgende 3 eisen:

Energiebehoefte

Als eerste wordt gekeken naar de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen of te koelen. Voor woningbouw mag dit niet meer dan 25 kWh/m2/jaar zijn en bij utiliteitsgebouwen niet meer dan 50 kWh/m2/jaar. Deze eis gaat over het beperken van de energievraag van het gebouw zelf. Hier kan de juiste zonwering ook veel verschil in maken.

Primair fossiel energiegebruik

Het primair fossiel energiegebruik wordt berekend door een optelsom te maken van verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren. Dus hoeveel energie is er nodig om aan de energiebehoefte van het gebouw te voldoen? Hierbij mag je de hoeveelheid zelf opgewekte energie weer aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen.

Aandeel hernieuwbare energie

Als laatste wordt er van nieuwe gebouwen verwacht dat er voor minstens 50 procent gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, windenergie of biomassa.

Ambiance Palma Vento screen, oranje doek, wit frame, wit afgeronde cassette, met windvaste zip geleiding
ROMA ZIP-screen, wit rond geëxtrudeerd aluminium kast, licht grijs doek

Hoe kunnen wij je helpen?

Het aanschaffen van de juiste zonwering kan veel betekenen voor de isolatie van je woning en onze Smart Solar Shading Advisors kunnen jou hierbij helpen. Zij weten alles over de rol van geautomatiseerde zonwering en hoe dit jou kan helpen. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan onze blog over optimale warmtewering.

Ook hebben wij samen met de branchevereniging een energieprestatie indicator ontwikkeld. Hiermee kun jij een energiecheck doen en zien welk product het gehele jaar door voor jou het grootste voordeel oplevert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een screen: in de zomer bespaar je energie door de warmte buiten te houden, hierdoor is er geen of minder koeling nodig, en in de winter bespaar je op je stookkosten door de warmte binnen te houden.
Zonwering en raambekleding is dus het hele jaar door nuttig!

Heb je nog vragen of wil je graag advies? Neem dan nu contact met ons op!