De goedkoopste manier om je huis te verkoelen!

De goedkoopste manier om je huis te verkoelen, is het gebruik van de juiste zonwering. Zonnestraling heeft grote invloed op de temperatuur in huis. Met zonwering kun je de straling van de zon en daarmee ook de warmte buiten houden of binnen laten. Verder kun je met bepaalde soorten zonwering de warmte binnen houden. Wanneer je thuis bent of op het werk, wil je het liefst dat de temperatuur aangenaam is. Het moet niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm. Om de temperatuur aan te passen kun je bijvoorbeeld de verwarming of de airco aanzetten. De zon heeft echter ook een belangrijke invloed op de temperatuur binnen.

Warmte door de zon

De zonnestralen die binnen vallen worden door de vloer, meubels en andere zaken in huis omgezet in warmte. Deze warmte kan niet meer door het raam naar buiten. Hierdoor warmt het huis op. Deze opwarming kan in de winter heel nuttig zijn. In de zomer kan het hierdoor binnen echter op een broeikas gaan lijken.

Warmte tegen houden met zonwering

Met zonwering kun je het door de zon opwarmen van het huis beperken.

Buitenzonwering

Buitenzonwering absorbeert een deel van de zonnestraling voordat deze naar binnen kan vallen. Hierdoor valt er slechts een beperkt deel van de straling door het raam. Zo wordt het minder warm dan wanneer de zonwering er niet zou zijn. Het is mogelijk om tot wel 90% van de energie van de zon te weren. Dit kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden. In de winter wil je echter wel gebruik maken van de warmte van de zon. Screens, buitenjaloezieën, markiezen, uitvalschermen, rolluiken en terrasschermen kunt optrekken zodat ze niet meer voor het raam hangen. Op deze manier kan de zonnestraling ongehinderd naar binnen vallen. In de winter staat de zon echter lager dan in de zomer. Hierdoor kan de zon tussen of onder de schoepen doorschijnen.

Binnenzonwering

Bij binnenzonwering is het effect op de warmte binnen minder groot. De zonnestraling kan gewoon op het raam en dus naar binnen vallen. Hierdoor wordt de straling binnen omgezet naar warmte. Binnenzonwering die de straling reflecteert is de beste oplossing om de warmte te beperken. Hierdoor gaat en deel van de zonnestraling meteen weer terug naar buiten en wordt het niet omgezet in warmte. In de winter kunt u de binnenzonwering helemaal open doen om al de zonnestraling binnen te laten.

Werking buitenzonwering

Zonnestraling komt tegen de buitenzonwering. Deze absorbeert en reflecteert een deel van de straling (warmte) en laat een klein deel door. Alleen deze kleine hoeveelheid straling wordt binnen omgezet in warmte. De zonwering zet de straling ook om in warmte, maar deze kan niet door het glas naar binnen en blijft dus buiten.

Werking binnenzonwering

Zonnestraling komt door het raam en dan pas tegen de binnenzonwering. Deze absorbeert en reflecteert een deel van de straling. De zonwering zet de straling om in warmte en geeft deze af aan de ruimte waarin deze hangt.

Slimme zonwering

Mensen denken vaak dat de zuidgevel van je huis het warmst is, maar de oost- en westgevel zorgen voor nog veel meer warmte binnenshuis. Warmte treedt namelijk het snelst toe tot je woning via de oost- en westkant. In het oosten en westen staat de zon laag, waardoor deze recht naar binnen schijnt.’ In de warmste maanden van het jaar krijg je daardoor veel opwarming in de woning.

Warmte binnen houden met zonwering

Zonwering kan ook isolerend werken. Bij buitenzonwering geldt dit voor screens en rolluiken , bij binnenzonwering voor alle soorten. Tussen de zonwering en het raam zit een stilstaande luchtlaag. Hierdoor is er minder warmte overdracht en blijft er meer warmte binnen hangen. Vooral in de winter kunt u hiervan gebruik maken door 's avonds de zonwering te sluiten.

Kleuradvies voor je zonnescherm

‘De kleur van je doek of screen is ontzettend belangrijk. Dit heeft met twee zaken te maken: warmtewering én zonwering. De kleur van je doek is bepalend voor beide doeleinden. Als we kijken naar warmtewering is er vaak direct een verschil te zien. Met een thermometer zie je de temperatuur stijgen op basis van een wit scherm. Ons advies is dan ook altijd: kies een donker scherm aan de buitenzijde van je woning. Met een donkere kleur krijg je minder lichttransmissie dan bij een lichte kleur. Als je een wit doek buiten hangt, komt er toch nog reflectie van het licht door je glas naar binnen. Daardoor kan de temperatuur alsnog hoog oplopen en kun je zelfs verbranden door de zon – heel zonwerend is het dus niet. Een donker doek absorbeert de UV straling, waardoor je minder reflectie naar binnen krijgt. Je wil ervoor zorgen dat je huis in de zomer verkoeld wordt en in de winter de zonnestralen meepakt om je woning te verwarmen. De goedkoopste manier van koelen is het gebruik van de juiste zonwering! Daarmee zorg je er automatisch voor dat de warmte buiten blijft. Je bespaart zo ontzettend veel en houd je energieverbruik laag. Op de lange termijn kom je veel voordeliger uit. Daar kan geen airco tegenop.

Geplaatst op 17 juni 2020