Onderhoud aan je zonnescherm

Twee ambiance zonnescherm, knikarmscherm aan uitbouw, RAL 9010 wit met donker grijs gestreept doek, elektrische bediening

Wie een zonnescherm koopt, wil daar ook lang plezier van hebben. Maar hoe zit het met onderhoud en waar moet u op letten bij het schoonmaken? Deze tijd van het jaar staat in het teken van de grote schoonmaak. Zeker nu we thuis zijn zitten we veel meer in de tuin en maken we alles lente en zomer klaar! vergeet hierbij je zonnescherm niet. In deze Blog houden wij je op de hoogte van het onderhoud aan jouw zonnescherm. Hierbij zullen wij je een aantal tips geven.

Onderhoud aan het garnituur.

Een zonnescherm bestaat uit verschillende onderdelen welke allen een andere behandeling nodig hebben.

 1. Het aluminium frame, dit is meestal gemoffeld in een kleur, kun je het beste eerst schoon maken met warm water met daarin iets van autoshampoo. (dit kan eventueel ook met de “ouderwetse” driehoek groene zeep. Dit werkt ook prima.
 2. Belangrijk is dat je het frame hierna weer afneemt met schoon water.
 3. Eventueel kun je hardnekkig vuil met een cleaner verwijderen (ook uit de autoschoonmaak).
 4. Het beste resultaat en voor een langdurig plezier van een schoon scherm is door het frame als finishing Touch in de auto was te doen. Hierdoor hecht het vuil minder snel en kan je langer genieten van een schoon scherm.

Onderhoud aan alle draaiende / scharnierende delen van het scherm.

Deze onderdelen zitten voornamelijk aan de armen.

 1. Het beste is om deze in te spuiten met een vetvrij smeermiddel. VETVRIJ is hierin erg belangrijk, omdat anders na enige tijd zand en vuil blijft plakken en er een soort plak blijft kleven aan de onderdelen.
 2. Als je een deel van de onderdelen heeft ingespoten is het belangrijk dat je het scherm in en uit stuurt voor het beste resultaat. Zo gaat het smeer middel goed tussen de kleine onderdelen zitten.

Onderhoud aan het doek.

Mocht er een vlekje opzitten, dan kun je het doek het beste droog borstelen. Mocht de vlek nou heftiger zijn dan kun je het doek ook vochtig behandelen. Gebruik hiervoor HG zonnescherm-, dekzeil- en tentenreiniger. Voor het beste resultaat kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Bevochtig het doek met schoon water ruimschoots om de vlek heen, zo wordt ingedroogd vuil zacht, Gebruik lauwwarm water (max 40 graden)
 2. Spuit vervolgens de tentdoekreiniger gelijkmatig op en borstel deze goed in met een schone borstel of bezem.
 3. Laat dit minimaal 5 minuten inwerken, maar voorkom indroging.
 4. Na het inwerken het oppervlak nogmaals goed borstelen en aansluitend goed afspoelen met water.
 5. Om tenten en zonneschermen waterdicht te maken, adviseren wij HG waterdicht voor zonnescherm-, dekzeil- en tenten.

HOGEDRUKREINIGER
EN WASMACHINE ZIJN ABSOLUUT TAOBOE- DEZE BESCHADIGEN DE NADEN VAN HET DOEK EN
HALEN DE BESCHERMLAAG VAN HET DOEK AF.

Nog een extra tip:
Bij regen het zonnescherm beter inschuiven. Moderne zonweringstof heeft waterafstotende eigenschappen. Vanaf een hoek van 14 graden van het zonnescherm loopt het regenwater goed weg. Toch is het niet goed voor het doek wanneer het lang vochtig blijft. Als het doek nat word ingeschoven, dan kan het weefsel niet drogen. Zorg daarom altijd voor een droog scherm. Doe het product in als het regent, maar zodra de zon weer schijnt laat hem dan drogen. Zo behoud je langer plezier van jouw doek.

Geplaatst op 9 mei 2020

Beste klant,

Wij zijn 1e en 2e Pinksterdag gesloten

Met vriendelijke groet,

Team Ambiance Heko-Becewe