Slapenloze nachten op komst!

Plisse raamhor wit

Overlast van muggen komen vroeg dit jaar: Volgende week de eerste piek!

Ramen en deuren dicht, Deet in huis en (elektronische) vliegenmeppers in de aanslag. Waarom? De muggen komen eraan. En volgens Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen komen ze vroeg dit jaar. Begin juni is de eerste piek.

De vroege aanwezigheid van de muggen kan verklaard worden door het warme voorjaar. Maar of er ook meer muggen dan normaal zullen zijn, is nog niet duidelijk. Muggen hebben stilstaand water nodig, en door het uitblijven van regen is dat rondom onze huizen niet veel aanwezig.

De regen biedt voor de muggen misschien dus wel weer een kans. Bijvoorbeeld als er eitjes zijn gelegd in het water van gisteren, dan komen die over ongeveer een maand uit. Dan moet het water wel al die tijd blijven staan. "Anders drogen de larven weer uit", zegt Van Vliet. "Sommige snelle soorten kunnen ook binnen twee weken al uitkomen."

Dat veel mensen al last hebben van muggen, blijkt uit gegevens van muggenradar.nl. Daar kun je zelf aangeven of je de zoemende insecten al hebt gesignaleerd.

Droogte helpt tegen de mug, De muggen zijn dus vroeg, maar zijn ze dan ook vroeg weer weg? Helaas niet. In principe krijg je een langer muggenseizoen. Er komen meer generaties muggen als de temperatuur hoog is." De droogte kan als het om muggen gaat dus wel voor verlichting zorgen. "En het is zelden zo droog geweest als in het begin van dit jaar."

Bij deze ook nog wat tips om de overlast te beperken. "Gooi stilstaand water in de buurt van je huis weg. Bakjes en potjes bijvoorbeeld. Maar soms staat er ook water op plekken waar je niet zo snel kijkt. Onder putjes bijvoorbeeld." Maar nog wel het belangrijkste, plaats horren in huis, dit voorkomt een hoop gezoem in de nachtelijke uren! Horren zijn er in vele soorten, en worden voor u op maat gemaakt. Zo ben je verzekerd van een perfect passende hor die insecten geen enkele doorgang biedt. Omdat de horren in alle RAL-kleuren geleverd worden, zijn ze perfect aan te passen voor elk raam en elke deur. Kies een kleur die past bij je interieur voor een stijlvol effect. Zie hier voor de mogelijkheden: of kom langs in onze showroom voor een passend advies op maat! https://www.ambiance-zonwering.nl/heko-becewe/prod...

ps. Bekijk de verwachting voor de komende dagen op de Muggenradar van Buienradar. Dan kan je zien of je extra maatregelen moet nemen die dag.

Geplaatst op 27 mei 2020