Verbeter akoestiek in huis met raamdecoratie

Ken je dat gevoel? Je hebt net je woning ingericht, maar toch hoor je nog een holle klank of zelfs een echo in huis. Erg storend, vooral tijdens een spannende film, een gezellig gesprek of wanneer jouw lievelingsplaylist opstaat. Gelukkig kun je de akoestiek in huis verbeteren met raamdecoratie. In deze blog geven we je een aantal tips om het geluid in je woning te dempen en meer sfeer te creëren.

Wat veroorzaakt de galm in huis?

Verschillende factoren beïnvloeden de akoestiek in huis, zoals de vorm van de ruimte en het materiaal van het meubilair. Hoe meer harde en gladde oppervlakken, hoe meer geluid weerkaatst. Denk aan een betonnen vloer, een glazen tafel of een kale muur. Om de galm te voorkomen, kun je zachte en absorberende materialen toevoegen. Misschien heb je dat al geprobeerd door een vloerkleed neer te leggen of een moderne galerijwand vol schilderijen en prints aan de muur te spijkeren. Maar wat vaak nog achterwege blijft, zijn de ramen zelf.
Daarom is het slim om te kiezen voor geschikte geluiddempende raamdecoratie. Hiermee kun je het geluid absorberen, de ruimte isoleren en temperatuur reguleren. Bovendien ziet het er ook nog eens mooi uit en hebben sommige raamdecoratievarianten isolerende eigenschappen. Win-win dus!

Verbeter de akoestiek in jouw woning met lagen

Welke raamdecoratie is het meest geschikt voor het verbeteren van de akoestiek in huis? Handig om te weten: hoe meer plooien, des te beter de akoestische oplossing voor jouw woning. Hier zijn een paar opties om je op weg te helpen:

Vouwgordijnen:

Vouwgordijnen dempen beter dan rolgordijnen. Vooral als je kiest voor een dikke, gevoerde of verduisterende stof. De lichtinval bepaal je zelf. Dankzij de vouwen zijn vouwgordijnen een goede optie om geluid te dempen. Met katoen of fluweel (velours) krijgt het geheel een warme uitstraling.

Bekijk onze vouwgordijnen

Duette® shades of dupligordijnen:

Duette® shades bestaan uit twee lagen stof die samen een honingraatstructuur vormen. Deze structuur zorgt voor een goede isolatie, zowel thermisch als akoestisch. Er zijn verschillende transparanties, kleuren en patronen zodat je ze op maat kunt afstemmen op jouw stijl. De minst lichtdoorlatende stof dempt in dit geval het meeste geluid.

Bekijk onze Duette® Shades of dubbele plissegordijnen

Jaloezieën:

Hoewel aluminium jaloezieën goed passen in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken, kies je daarbuiten het liefst voor houten of met stof bedekte jaloezieën. Houten jaloezieën waar de houtnerf zichtbaar is, hebben een natuurlijke en warme uitstraling, terwijl stoffen jaloezieën wat zachter zijn en meer geluid dempen dan andere materialen. Toch een strakke en moderne look? Combineer geverfde houten of aluminium jaloezieën met overgordijnen in een ruimte die al goed gedempt is.

Bekijk onze jaloezieën

Ervaar de raamdecoratie-materialen in de showroom

Wil je meer weten over de mogelijkheden van raamdecoratie voor het verbeteren van de akoestiek in huis? Voel en ervaar de materialen zelf in een showroom bij jou in de buurt. Onze vakspecialisten helpen je graag verder met sfeervolle en geluiddempende raamdecoratie tijdens een adviesgesprek in de showroom. Je kunt ook alvast inspiratie opdoen via onze Pinterest borden of onze website.

Maak een afspraak

Geplaatst op 27 februari 2024