5 tips om duurzaam te genieten van Ambiance zonwering.

De laatste jaren zien we een enorme toename in het isoleren van woningen. Door toepassing van isolerend glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie wordt verlies van warmte tot een minimum beperkt. De ‘transparante delen’ van een gebouw, de ramen dus, zijn het moeilijkst te isoleren. Dit zorgt voor toetreding van warmte in de zomer en uittreding van warmte in de winter.

Hoe dat werkt? Simpel gezegd treedt het zonlicht de woning binnen en in aanraking met een oppervlakte wordt het licht omgezet in warmte. In de winter is de temperatuur binnen hoger dan buiten en wordt warmte via het raam doorgegeven aan de koude lucht buiten.

Met deze vijf tips ga je direct energie besparen bij zowel het koelen als verwarmen van je woning. Wat dat jou oplevert? Meer comfort, een lagere energierekening en je draagt bij aan het reduceren van CO2 uitstoot.

Juist bij laagstaande zon komt veel warmte binnen
Juist bij laagstaande zon komt veel warmte binnen

Tip 1: Pas zonwering toe op de juiste ramen!

Een groot deel van de dag staat de zon op de zuidgevel gericht. Zeker in de zomer, wanneer het risico op oververhitting het grootst is.

Bij zonsopkomst en zonsondergang schijnt de zon, die op die momenten van de dag laag staat, recht naar binnen aan de oost- of westkant. De toetreding van warmte bij gebruik van HR++ glas is dan vergelijkbaar met een 700 watt verwarming per vierkante meter glas!

Het is dus belangrijk niet alleen de zuidgevel te voorzien van zonwering, maar ook de oost- en westgevel!

Slimme bedieningsopties verhogen het rendement van jouw zonwering
Slimme bedieningsopties verhogen het rendement van jouw zonwering

Tip 2: Maximaal rendement met slimme bediening.

Uit onderzoek blijkt dat handmatig bediende zonwering gemiddeld 1,2 keer per week wordt bediend. En dat is zonde, want zo wordt niet optimaal van het rendement geprofiteerd!

Met slimme bediening zoals Somfy Smart Home zorg je ervoor dat de zonwering ’s-ochtends al op tijd uit gaat voordat de opwarming begint. En ’s-winters zakt de zonwering ’s-nachts automatisch.

Uit TNO onderzoek blijkt dat screens met ritsgeleiding in de winter een betere isolerende werking hebben dan rolluiken!

Bekijk de slimme bedieningsopties

Donker screendoek houdt meer licht tegen en geeft beter doorzicht
Donker screendoek houdt meer licht tegen en geeft beter doorzicht

Tip 3: Kies de juiste kleur.

De kleur van zonwering heeft een grote invloed op de effectiviteit. Buiten gebruik je het beste donkere doeken omdat bij deze doeken praktisch geen licht door de vezels van de stof komt.

Hierdoor blokkeer je meer straling. Bijkomen voordeel is dat een donker (screen)doek beter het zicht naar buiten behoudt.

Mensen kijken niet naar binnen, maar jij kijkt nog wel naar buiten.

Combineer raambekleding en buitenzonwering voor maximaal rendement
Combineer raambekleding en buitenzonwering voor maximaal rendement

Tip 4: Kies de juiste combinatie.

Het rendement van raambekleding op het gebeid van warmtetoetreding is vele malen kleiner dan zonwering die buiten wordt toegepast.

Raambekleding met een metallic coating verhoogt de isolerende werking fors, maar zelfs dan is buitenzonwering nog steeds effectiever.

Raambekleding heeft wel een positief effect op de uittreding van warmte in de winter en het voorkomen van onbehaaglijke ‘koudeval’ langs het raam.

Voor het maximale resultaat combineer je dan ook zowel een binnen- als een buitenproduct.

Een energiebesparend zonweringsplan in 3 stappen

Tip 5: Vermijd zonwerend glas

De zon kan ook een zeer positief effect hebben op het besparen van energie doordat het ’s winters zorgt voor het verwarmen van je woning.

Je hoeft dan minder bij te verwarmen. Met zonwerend glas kan dat niet. Daarnaast laat zonwerend glas maar een beperkt deel van het lichtspectrum binnen.

Enkele van de bekende gevolgen hiervan zijn een te lage aanmaak van vitamine D en een neerslachtig gevoel.

Tip; wil je langskomen? Maak een afspraak!

Omdat wij een beperkt aantal klanten binnen mogen laten in onze showroom en wij graag alle tijd voor jou nemen, raden wij aan om afspraak te plannen voor jouw bezoek. Wij verwelkomen je graag!

Adviesgesprek