Ambiance Goes Zonvakker van het jaar 2024

Ambiance Goes & Deurtotaal is tijdens de branchedag zonwering op maandag 18 maart uitgeroepen tot Zonvakker van het Jaar 2024!

“Niet snel nee verkopen, dat is echt ons DNA”

Om meerdere redenen is 2024 een bijzonder jaar voor Sonja en Eddy Hillebrand; 30 jaar ondernemerschap, waarvan inmiddels meer dan 27 in de zonweringsbranche én een kwart eeuw Ambiance, zoons Raymon en Eduard worden officieel mede-eigenaar van het familiebedrijf, het wordt het eerste volle jaar op de nieuwe locatie én Ambiance zonwering & Deurtotaal staat in de top drie voor de Zonvakker van het Jaar en maakt daarmee kans om dit jaar de award te winnen. In gesprek met twee generaties ondernemers in zonwering.
 
Ontwerper en maker van designmeubelen, lasser, constructiebankwerker, zelfs – tot ze last kreeg van kapperseczeem – kapster; Sonja Hillebrand heeft van alles gedaan voor ze ‘in de zonwering’ terecht kwam. Hetzelfde geldt voor echtgenoot Eddy. Al drie decennia zijn de twee actief als ondernemer, maar het was pas toen ze aan de slag gingen in de zonweringsbranche, dat ze echt gegrepen werden. Inmiddels alweer heel wat jaren geleden, maar ze weten het nog goed: ze begonnen een tweede vestiging van een zonweringsbedrijf in Numansdorp; hun eigen bedrijf, maar met dezelfde naam, ZTN Yerseke “Zodat we meteen heel groot zouden lijken. We gingen in heel Zeeland folderen. Toen we volop respons kregen en mensen gingen vragen waar ze onze showroom konden vinden, zijn we snel op zoek gegaan naar een ruimte om te huren; dat werd op de woonboulevard aan de Marconistraat in Goes, onder de naam Zonwering Teba Nationaal. In 1999 werd dit de naam Ambiance zonwering Teba Nationaal. Drie jaar later kochten we een eigen pand in Goes, aan de Livingstoneweg, waar we vervolgens 23 jaar gezeten hebben. In 2005 werd de naam aan gepast naar Ambiance zonwering Goes & Deurtotaal, vanwege de enorme vraag en omzet in garagedeuren.” Sonja lacht: “We zijn dus ooit begonnen met niks, alleen een vaste telefoon, een mobiele Nokia en een bus, met veel technische kennis, wilskracht en ondernemerschap. In 2017 openden we een tweede vestiging in Koudekerke: Ambiance zonwering Koudekerke & Deurtotaal. Het is net als met topsport; je moet onderaan beginnen, maar je moet jezelf vooral afvragen: waar wil ik eindigen? Dat is de sport. Wij hebben ons destijds voorgenomen: we gaan onszelf dit aanleren en dat gaan we heel goed doen.” En dat lukte. Met de combinatie van de zonweringsbranche en de technische achtergrond van beide ondernemers, vielen de puzzelstukjes voor Eddy en Sonja Hillebrand op hun plek. “Ik geniet van het ondernemerschap, het samenwerken en openstaan voor andere mensen en meningen, het met elkaar doen. We zijn echt een familiebedrijf. Niet alleen met onze zoons, maar ook met onze medewerkers, velen werken hier al heel erg lang”, vertelt Sonja. “Ons belangrijkste doel is de eindgebruiker tevreden stellen en volledig ontzorgen, een mooi concept neerzetten en altijd kansen en mogelijkheden zien, iets wat Eduard en Raymon precies zo hebben. Daarom gaat het zo goed en groeien we zo hard.”

Alleskunners en specialisten

Heel bewust kiezen ze voor specialisatie; ieder op z’n eigen terrein de diepte in qua kennis en ervaring. “Onze mensen kunnen alles, we gaan verder dan alleen de basis, maar ieder heeft wel z’n eigen specialiteit.” Dat geldt ook voor de tweede generatie Hillebrand, die sinds vijf jaar volop meedraaien in het familiebedrijf. Raymon focust op business-to-business en Eduard heeft bouwkunde gedaan, de aannemersopleiding en is technisch onderlegd. Sonja’s specifieke taken zijn planning, organisatie en personeel – “En daarnaast kun je mij inzetten waar je wil” – en Eddy houdt zich bezig met de grote, overkoepelende opdrachten en projecten, én zet zich al jaren keihard in voor de branche, onder meer als voorzitter van brancheorganisatie Romazo.

Er werken momenteel 26 mensen (m/v) fulltime en parttime bij het Zeeuwse bedrijf, waarvan tien vaste monteurs. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen, maar tot op heden mogen we niet klagen over het aanbod, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het ook nu weer lukt”, aldus Sonja. Ze vult aan: “Wij zoeken mensen die wat kunnen, maar nog belangrijker is iemands motivatie. We willen geen mensen die chagrijnig of ongemotiveerd rondlopen, dan is het tijd voor een bakje koffie met mij. Mensen die consequent mopperend rondlopen, dat heeft effect op het team, daar zijn we heel scherp op.”

Benieuwd naar het hele artikel? Lees alles over Ambiance Goes via het Zonvak Magazine.

Geplaatst op 2 april 2024