Airconditioning of zonwering: hoe kies je voor een koel en duurzaam huis?

De zomer is in volle gang en we genieten heerlijk van het zonnige weer. Maar als het binnen te warm wordt, verlangen we naar wat verkoeling. Een airco lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar wist je dat die juist bijdraagt aan de klimaatverandering?

Gelukkig zijn er ook andere manieren om je huis koel te houden, zoals zonwering. We vertellen je graag meer over de zogeheten ‘aircoparadox’ en waarom kiezen voor zonwering beter is voor het milieu.

Wat is de aircoparadox?

Airco’s worden steeds populairder, maar ze hebben ook een keerzijde: ze verbruiken veel stroom en stoten broeikasgassen uit. Daardoor maken ze de aarde nog warmer, wat ironisch genoeg weer leidt tot een grotere vraag naar airco’s. Dit noemen we de ‘aircoparadox’. Volgens verschillende media, zoals NU.nl, Change Inc. en Newsmonkey, zal het verbruik van airconditioning in Europa naar schatting verdubbelen in de volgende 15 jaar. Wereldwijd zijn er nu al zo’n 3,6 miljard airco’s in gebruik, en dat aantal kan stijgen tot 14 miljard in 2050.
Met andere woorden: we hebben steeds meer energie nodig om onszelf te verkoelen, terwijl we juist minder fossiele brandstoffen moeten gebruiken om de klimaatverandering te beperken. Bovendien lekken sommige airco’s ook nog eens schadelijke koelmiddelen.

Ook andere nieuwsbronnen hebben al geschreven over de schadelijke effecten van airconditioning. NOS kopte in juli dit jaar: ‘steeds meer mensen een airco, maar experts zien liever zonwering’. Ook het FD kwam eind juli 2023 met een nieuwsbericht waarin ze stellen dat steeds meer duurzame huizen met hitte kampen in de zomer. Een actueel topic dus, en dat is niet voor niets. We nemen je daarom graag mee in de wereld van zonwering en waarom dat de betere en groene keuze is.

Wat zijn de voordelen van zonwering ten opzichte van airconditioning?

Om te beginnen: zonwering is een veel duurzamer alternatief voor airconditioning. Zonwering houdt de warmte buiten door de zonnestralen te weerkaatsen of te filteren. Zo voorkom je dat je huis oververhit raakt en dat je binnen moet koelen met een airco.

Vooral het combineren van verschillende typen zonwering en raamdecoratie, ook wel layeren genoemd, heeft een groot effect. We leggen je hier uit wat dat precies is en hoe je dat het beste kunt doen.

  • Met zonwering bespaar je op energiekosten. Bovendien hoef je geen dure airco aan te schaffen of te vervangen.
  • Airco heeft slechts één functie: zorgen voor afkoeling. Zonwering daarentegen biedt naast een fijne temperatuur in huis, ook bescherming tegen uv-stralen en zorgt voor meer privacy.
  • Door zonwering te gebruiken, houd je niet alleen de warmte buiten, maar ook het felle licht. Je bepaalt zelf hoeveel licht je naar binnen wilt laten komen.
  • En misschien wel de belangrijkste: zonwering vermindert de CO2-uitstoot die je met een airco wel zou uitstoten. Door zonwering te gebruiken, verminder je je energieverbruik en je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Hoe kies je de juiste zonwering voor jouw huis?

Er zijn verschillende soorten zonwering waar je uit kunt kiezen. Het is helemaal afhankelijk van je smaak, budget en situatie voor welk type je het best kunt gaan. Onze vakspecialisten adviseren je hier graag over. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rolluiken: dit zijn luiken die je voor je ramen kunt laten zakken om het licht en de warmte vanuit de buitenkant te weren. Ook fijn voor de privacy!
  • Screens: dit type zonwering is ontworpen om het zonlicht te filteren en zo de temperatuur in je huis te reguleren. Een strakke en ruimtebesparende oplossing.
  • Markiezen: dankzij de unieke constructie houden markiezen niet alleen zon van vooraf, maar ook van opzij tegen. Ze geven je huis ook nog eens een esthetische look.
  • Zonneschermen: met een zonnescherm, ook wel knikarmscherm genoemd, creëer je meer schaduw en reduceer je de temperatuurstijging door inschijn van de zon.

Bij Ambiance Zonwering vind je een ruim assortiment aan zonwering van hoge kwaliteit en met een stijlvol design. Wij adviseren je graag over de beste oplossing voor jouw huis en zorgen voor een vakkundige montage en service. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of kom langs in onze showroom.

Inspiratie opdoen?

Wil je de verschillende type zonwering van dichtbij ervaren en tegelijkertijd extra inspiratie opdoen? Ontdek onze uitgebreide collectie en extra opties op onze Pinterest-pagina. En als je nog meer wilt ontdekken, ben je van harte welkom in onze showrooms! Vraag een gratis adviesgesprek aan bij een vestiging bij jou in de buurt.

Maak een afspraak

Geplaatst op 8 augustus 2023