Neem contact op met Ambiance

Voorkom oververhitting met zonwering

Zonwering draagt bij aan energieprestatienorm en een fijne woon- of werkomgeving. Onze Smart Solar Shading Advisors denken daarover graag met u mee.

Neem als architect zonwering mee in het ontwerp. Zo voorkomt u oververhitting.

Als architect moet u voldoen aan de BENG-eisen. In deze energieprestatie- eisen is zomercomfort benoemd met de indicator TOjuli. Deze indicator geeft het risico op temperatuuroverschrijding aan en wordt per gevelvlak berekend. De boosdoener in oververhitting zijn de vaak grote raamoppervlakten. Glas laat daglicht én zonnewarmte naar binnen. Daglicht is een grote wens van bewoners en gebruikers. Een wens waar u als architect rekening mee houdt. Deze grote oppervlakten zorgen echter ook voor overhitting én voor snelle afkoeling in de winter, omdat glas niet goed isoleert.

Actief of passief koelen?

Bij actieve koeling spelen airco’s de hoofdrol. Goed voor een koel binnenklimaat, maar slecht voor de energieprestatie van het gebouw. Passieve koeling kan door bomen voor het raam, bouwkundige overstekken, zonwerend glas of zonwering. Bomen zorgen voor koelte maar nemen daglicht weg. Bovendien is dit alleen effectief bij laagbouw en niet altijd mogelijk. Overstekken hebben minder zin als de zon bijna recht naar binnen schijnt op de oost- en westgevel. Zonwerend glas voorkomt de ongewenste opwarming in de zomer, maar houdt de gewenste opwarming in de winter tegen. Dit heeft een negatief effect op de energieprestatie.

Zonwering realiseert het beste resultaat. Met de juiste combinatie van zonwering en raamdecoratie creëert u een extra isolatielaag. Een isolatielaag die in de zomer de zonnewarmte weert en in de winter juist binnenhoudt. In combinatie met ’s nachts ventileren en zo nodig beperkt gebruik van een airco, wordt oververhitting voorkomen.

Onze vakspecialisten geven u graag advies

Bij Ambiance werken een groot aantal gecertificeerde Smart Solar Shading Advisors. Sterker nog, nergens zijn er meer van deze professionals in dienst. Zij adviseren u hoe u aan de gestelde normen kunt voldoen door toepassing van zonwering, raamdecoratie en automatische bediening. In dat advies houden ze rekening met het glasoppervlakte per gevel en de oriëntatie ten opzichte van de zon. Per gevel krijgt u advies over geschikte producten, passend in uw ontwerp en bij de wensen van de opdrachtgever.

BIM-Bestekservice

Stel direct BIM-modellen samen en geneer een kant-en-klaar bestek

39 vestigingen
>250 vakspecialisten
Grootste van Nederland